ŚLEDŹ PO KUJAWSKU


-70 dkg oczyszczonych śledzi solonych
-szklanka mleka
-3 winne jabłka
-olej lub masło do smażenia
-majeranek
-sól i skórka starta z cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-ostra mielona papryka
-cukier, sól, pieprz, koperek do dekoracji
Śledzie opłucz, zalej zimna wodą i mocz przez noc. Osącz, usuń skórę i ości, filety zalej mlekiem i odstaw na 2 godz. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plastry, podsmaż na oleju lub maśle, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pół łyżeczki majeranku. Dopraw sola, pieprzem i papryką, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem. Duś jeszcze kilka minut. Osączone z mleka śledzie pokrój na połówki ułóż na półmisku, przykryj ostudzonymi duszonymi jabłkami. wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj koprem.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

ŚLEDŹ PO KUJAWSKU - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł