Śledź po karaibsku


Składniki na 4 porcje:
250 g śledzi a la maties
25 g rodzynek namoczonych w rumie
40 g cebula czerwona
40 g cebuli białej
polowa świeżego ananasam
50 moreli suszonych (nie moczonych)
pól pęczka świeżej kolendry
2 g świeżego imbiru  (starty)
100 ml oliwy z oliwek
cytryna 1 sztuka
koperek do dekoracji
sol,pieprz, cukier do smaku
10 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie przez 6 godzin (do wody możemy dodać sok wyciśnięty z polowy cytryny). Po wymoczeniu kroimy śledzie w małe kawałki o szerokości około 3 cm, ananasa kroimy dokładnie tak samo, resztę składników siekamy w małą kosteczkę i wszystko mieszamy dodając starty imbir. Na końcu do mikstury dodajemy rodzynki i bardzo drobno posiekaną kolendrę. Łączymy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i dodajemy delikatnie mieszając (tak, by płatki siedzi i ananasa pozostały w całości ). Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na około 3 godziny posypując uprzednio koperkiem.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Śledź po karaibsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł