Śledź pod pierzynką


Produkty:
-400 g filetów śledziowych
-2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
-2 ugotowane w łupinach buraki
-2 różnokolorowe cebule
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
-1 łyżeczka cukru
-350 ml majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem
-1 ogórek kiszony
-1 jajko na twardo

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki, buraki i cebulę kroimy w plastry. Jeżeli dodajemy ogórki jabłko i jajko to je również kroimy. Robimy sos: mieszamy majonez, jogurt, musztardę i cukier, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Można wszystkie składniki wymieszać ze sobą ale jeżeli chcemy mieć śledzia pod pierzynką to wszystkie gotowane składniki dobrze jest zetrzeć na tarce do jarzyn i teraz w szklanym naczyniu ułożyć je warstwami. Całość zalewamy sosem osobno, a śledzia obłożonego dodatkami a oddzielnym półmisku

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Śledź pod pierzynką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł