Śledż solony (ikra) w oliwie (moje świąteczne przepisy kulinarne)

/ 4 zdjęć


Śledź solony (ikra) w oliwie

Składniki:
 1-2 tuszki śledzia z beczki;
 ikra z tuszek śledziowych;
 ½ szklanki oliwy z oliwek;
 1 łyżeczka octu;
 1 cebula;
 natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Odgłowioną tuszkę solonego śledzia przecinamy i wyjmujemy ikrę. Śledzia i ikrę moczymy około 1 godziny w zimnej wodzie. Osączamy, śledzia kroimy na szerokie dzwonka, ikrę w paski lub kostkę. Kawałki śledzia i ikrę oddzielnie wkładamy do miseczek. Lekko skrapiamy octem i zalewamy olejem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do potrawy. Odstawiamy na dzień, dwa w chłodne miejsce. Podajemy jako przekąskę lub danie wigilijne z ziemniakami w mundurkach.

 


3
Oceń
(6 głosów)

 

Śledż solony (ikra) w oliwie (moje świąteczne przepisy kulinarne) - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł