Śledź solony w marynacie na różowo
Marek Dębicki (marek-debicki)
2014-03-17
Śledź solony w marynacie na różowo - Na przysłowiowego „głodniaka” nie da się pisać i tu z pomocą przyszedł przypadkowo Kolega z pracy. Otóż pochwalił się świeżo zakupioną książką z przepisami kulinarnymi, w tym jednym z przepisów, który mi przypadł szczególnie do gustu. Patrząc na obrazek, na którym przedstawione były marynowane śledzie, aż mi ślinka pociekła. Dlatego też zaraz po powrocie z pracy, udałem się do pobliskiego sklepu rybnego. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż trafiłem na świeżą dostawę towaru wśród której, za szybą lady chłodniczej, pięknie prezentowały się wypasione tuszki ikrzaków i mleczaków dorodnego śledzia. Wiedziałem już, że uraczę się nie tylko samą potrawą, która będzie gotowa za trzy, cztery dni, ale także ikrą i mleczem. Takim swoistym rarytasem skropionym delikatnie cytryną, skonsumowanym ze skibeczką razowego chleba z masłem.
Wracając do śledzia z beczki, to za moich młodzieńczych lat, był on wręcz sztandarową potrawą spożywaną z ziemniakami, zwłaszcza w okresie postu i piątkowych „rybnych” dni. Poniższy przepis jest połączeniem dania które pamiętam z młodości, z rybą marynowaną w zalewie. Swoistego smaku dodaje daniu kawałek imbiru i gorczyca, a także w umiarkowanej ilości dodany cukier łagodzący cały smak.
Składniki:
cztery tuszki śledzia solonego (beczkowego);
dwie czerwone cebule;
kawałek imbiru;
łyżka gorczycy;
dwie marchewki;
¼ szklanki cukru;
szklanka octu;
butelka wody mineralnej;
dwa liście laurowe;
kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w roztworze 1:1 wody mineralnej i wody z kranu przez okres doby, następnie sprawić dokładnie oczyszczając miejsca pod kręgosłupem w jamie brzusznej i starannie wypłukać. Tuszki pokroić na kawałki grube na około 2cm. Cebulę, imbir i marchewkę pokroić na cieniutkie talarki. Warzywa zagotować razem z przyprawami w zalewie octowej w stosunku 1:4 i ostudzić.
Do słoja układać warstwę śledzia na przemian z ugotowanymi warzywami, zalewając na końcu zalewą octową, która na skutek gotowania się marchewki i czerwonej cebulki otrzyma różowy kolor. Macerować śledzie w słoju 3-4 dni. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub razowym pieczywem.