Zaloguj się do konta

Śledź solony w marynacie na różowo

Śledź solony w marynacie na różowo - Na przysłowiowego „głodniaka” nie da się pisać i tu z pomocą przyszedł przypadkowo Kolega z pracy. Otóż pochwalił się świeżo zakupioną książką z przepisami kulinarnymi, w tym jednym z przepisów, który mi przypadł szczególnie do gustu. Patrząc na obrazek, na którym przedstawione były marynowane śledzie, aż mi ślinka pociekła. Dlatego też zaraz po powrocie z pracy, udałem się do pobliskiego sklepu rybnego. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż trafiłem na świeżą dostawę towaru wśród której, za szybą lady chłodniczej, pięknie prezentowały się wypasione tuszki ikrzaków i mleczaków dorodnego śledzia. Wiedziałem już, że uraczę się nie tylko samą potrawą, która będzie gotowa za trzy, cztery dni, ale także ikrą i mleczem. Takim swoistym rarytasem skropionym delikatnie cytryną, skonsumowanym ze skibeczką razowego chleba z masłem.
Wracając do śledzia z beczki, to za moich młodzieńczych lat, był on wręcz sztandarową potrawą spożywaną z ziemniakami, zwłaszcza w okresie postu i piątkowych „rybnych” dni. Poniższy przepis jest połączeniem dania które pamiętam z młodości, z rybą marynowaną w zalewie. Swoistego smaku dodaje daniu kawałek imbiru i gorczyca, a także w umiarkowanej ilości dodany cukier łagodzący cały smak.
Składniki:
 cztery tuszki śledzia solonego (beczkowego);
 dwie czerwone cebule;
 kawałek imbiru;
 łyżka gorczycy;
 dwie marchewki;
 ¼ szklanki cukru;
 szklanka octu;
 butelka wody mineralnej;
 dwa liście laurowe;
 kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w roztworze 1:1 wody mineralnej i wody z kranu przez okres doby, następnie sprawić dokładnie oczyszczając miejsca pod kręgosłupem w jamie brzusznej i starannie wypłukać. Tuszki pokroić na kawałki grube na około 2cm. Cebulę, imbir i marchewkę pokroić na cieniutkie talarki. Warzywa zagotować razem z przyprawami w zalewie octowej w stosunku 1:4 i ostudzić.
Do słoja układać warstwę śledzia na przemian z ugotowanymi warzywami, zalewając na końcu zalewą octową, która na skutek gotowania się marchewki i czerwonej cebulki otrzyma różowy kolor. Macerować śledzie w słoju 3-4 dni. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub razowym pieczywem.

Opinie (6)

JKarp

Marku musiałeś...I teraz muszę iść po śledzie. Zastanawiające : " Śledzie namoczyć w roztworze 1:1 wody mineralnej i wody z kranu przez okres doby," No ja rozumiem, że woda to woda ale jaki cudowne właściwości ma mineralna ? [2014-03-19 15:17]

troc

       A mineralna pewnie po to, aby nie potrzeba było popijać, jak śledzie będą za słone.... [2014-03-19 20:53]

marek-debicki

Na postawione pytanie Januszu nie znam bezpośredniej odpowiedzi, mogę się jedynie domyślać. Prawdopodobnie chodzi o zwiększenie walorów smakowych, a ponadto te aniony i kationy? Jak zaznaczyłem na wstępie artykułu, nie jestem autorem przepisu i nie chciałem robić znacznych modyfikacji. Co natomiast mogę powiedzieć po pierwszym smakowaniu, że bardzo indywidualnie należy podejść do ilości imbiru i cukru oraz mocy zalewy octowej. Po czterech dniach śledziki są idealnie skruszałe. Osteczki praktycznie same oddzielają się od tuszek. Jednym słowem poezja. [2014-03-19 21:38]

rafalski06

Śledzie to moja ulubiona ryba w potrawach naprawdę ślinka cieknie, a jak już kolega wspomniał o śledziach z ziemniakami to rarytas wszech czasów ja uwielbiam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach no i śledzie w śmietanie z cebulką PYSZOTKA. A ten przepis powyższy także wypróbuje. Śledzie,śledzie ponad wszystko. ***** za wpis i pozdrowienia. [2014-03-26 16:55]

Tomekoo

Ciekawy przepis ;-) ***** [2014-03-31 11:18]

krisbeer

No panie Marek, narobiliście mi panie apetytu [2014-08-27 14:36]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej