śledź w oleju..
użytkownik 82173
2011-12-09
Śledź w oleju poziom trudności: łatwy
składniki:
-3 solone śledzie,
-cebula,
-po łyżeczce pieprzu,
-mielonego jałowca i majeranku,
-pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
-drobno pokruszony listek laurowy,
-2 ząbki czosnku,
-pół szklanki oliwy lub oleju,
-sok z jednej cytryny
sposób przygotowania:
Przygotować sos z drobniutko posiekanego czosnku, oleju i soku z cytryny. Wymoczone śledzie odfiletować. Pokrojoną w plastry cebulę sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. Układać warstwami śledzie i cebulę, przesypując wymieszanymi przyprawami. Zalać sosem, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. Przed podaniem ułożyć śledzie na półmisku, przybrać świeżą, drobno posiekaną cebulą, paskami papryki i gałązkami pietruszki. Życzę smacznego!!
składniki:
-3 solone śledzie,
-cebula,
-po łyżeczce pieprzu,
-mielonego jałowca i majeranku,
-pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
-drobno pokruszony listek laurowy,
-2 ząbki czosnku,
-pół szklanki oliwy lub oleju,
-sok z jednej cytryny
sposób przygotowania:
Przygotować sos z drobniutko posiekanego czosnku, oleju i soku z cytryny. Wymoczone śledzie odfiletować. Pokrojoną w plastry cebulę sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. Układać warstwami śledzie i cebulę, przesypując wymieszanymi przyprawami. Zalać sosem, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. Przed podaniem ułożyć śledzie na półmisku, przybrać świeżą, drobno posiekaną cebulą, paskami papryki i gałązkami pietruszki. Życzę smacznego!!