Śledź w śmietanie po staropolsku

/ 1 komentarzy

Produkty:
-opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
-duża cebula
-2 duże kwaskowe jabłka
-szklanka gęstej śmietany
-sok z cytryny
-sól, biały pieprz
-1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
-listki pietruszki
-plasterki cytryny

Przygotowanie:
Odsączone z zalewy filety, lekko obsuszamy,dzielimy na zgrabne porcje i układamy na półmisku, grzbietem do góry. Skrapiamy sokiem z cytryny według własnych upodobań smakowych. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy utarte na grubej, jarzynowej tarce jabłka, bardzo drobno posiekaną cebulę, całość przyprawiamy do smaku. Śledzie polewamy sosem, całość zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem przybieramy zieleniną i plasterkami cytryny.

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Śledź w śmietanie po staropolsku - opinie i komentarze

Wonski79Wonski79
0
brzmi smakowicie. :)***** (2013-01-01 19:39)

skomentuj ten artykuł