Zaloguj się do konta

Śledź w sosie koperkowym

Produkty:
-8 filetów z matiesów
-1/8 litra mleka
-2 łyżki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka octu winnego
-4 łyżki śmietany
-2-3 ogórki konserwowe
-1 żółtko
-1 pęczek koperku
-sól, biały pieprz
-2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Maties namoczyć na 2-3 godziny (jeśli są bardzo słone-dłużej) w mleku wymieszanym z 2 łyżkami wody. Następnie osączyć i pokroić w dość grube paski. Przełożyć do miski lub słoja. Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem winnym, solą oraz pieprzem. Dolewać po kropelce olej i nie przerywając ucierania dodać śmietanę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osączyć, jedną gałązkę odłożyć, resztę drobno posiekać. Pokrojone ogórki i koperek dodać do majonezu. Majonezem polać matiesy i wymieszać. Naczynie ze śledziami przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie udekorować gałązką koperku.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…