Śledź w ziołach - po śląsku


Produkty:
-1 kg filetów solonych
-500 ml mleka
-4 cebule
-250 ml octu winnego
-4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
-po 1 łyżce bazylii i tymianku
-2 liście laurowe
-po 1 łyżeczce utartej skórki z cytryny oraz mielonego ziela angielskiego
Przygotowanie :
Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie dwie godziny w mleku. Następnie myjemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na dwa dni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Śledź w ziołach - po śląsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł