śledź w śmietanie..
użytkownik 82173
2011-12-10
Śledź w śmietanie
składniki;
-50 dag śledzi solonych,
-duże winne jabłko,
-2 duże cebule,
-sok z cytryny,
-cukier,
-sól,
-pieprz,
-szklanka kwaśnej śmietany,
-posiekana natka pietruszki
sposób przygotowania:
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie obrać je ze skóry i ości. Zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Można je zastąpić filetami śledziowymi, no. matiasami, których nie trzeba moczyć. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. W trakcie ucierania skrapiać je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, ułożyć ją na sicie i przelać wrzątkiem, żeby straciły zbyt ostry smak. Wymoczone filety śledziowe osuszyć na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku, a następnie złożyć na kształt tuszki i pokroić w dzwonka. Ułożyć je na podłużnym półmisku, ewentualnie delikatnie skropić sokiem z cytryny. Obłożyć śledzie piórkami cebuli i startym jabłkiem. Śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru,po czym polać nią śledzie. W taki sposób przygotowane danie udekorować natką. Śledzie można również posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem powinno się schłodzić potrawę w lodówce. Życzę smacznego!!
składniki;
-50 dag śledzi solonych,
-duże winne jabłko,
-2 duże cebule,
-sok z cytryny,
-cukier,
-sól,
-pieprz,
-szklanka kwaśnej śmietany,
-posiekana natka pietruszki
sposób przygotowania:
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie obrać je ze skóry i ości. Zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Można je zastąpić filetami śledziowymi, no. matiasami, których nie trzeba moczyć. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. W trakcie ucierania skrapiać je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, ułożyć ją na sicie i przelać wrzątkiem, żeby straciły zbyt ostry smak. Wymoczone filety śledziowe osuszyć na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku, a następnie złożyć na kształt tuszki i pokroić w dzwonka. Ułożyć je na podłużnym półmisku, ewentualnie delikatnie skropić sokiem z cytryny. Obłożyć śledzie piórkami cebuli i startym jabłkiem. Śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru,po czym polać nią śledzie. W taki sposób przygotowane danie udekorować natką. Śledzie można również posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem powinno się schłodzić potrawę w lodówce. Życzę smacznego!!