Śledż z cebulą i ziemniakami

/ 1 komentarzy

Śledź z ziemniakami
Wigilijna potrawa spotykana na Kaszubach oraz na Lubelszczyźnie.
Składniki:
 ziemniak na osobę;
 śledź z beczki na osobę;
 smalec wieprzowy;
 cebula czerwona;
 mąka, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie;
 ocet winny
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać je i pokroić na 1cm plastry. Ułożyć na półmisku. Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na smalcu. Oprószyć mąką, podlać wodą, zrobić sos. Doprawić solą, pieprzem zielem angielskim. Zdjąć z ognia, dodać śledzie, skropić octem winnym, wymieszać Śledzie ułożyć na półmisku na cebuli obok ziemniaków. Wszystko polać wytworzonym sosem.

 


3.3
Oceń
(7 głosów)

 

Śledż z cebulą i ziemniakami - opinie i komentarze

wiekla42wiekla42
0
No *****
(2011-12-20 00:31)

skomentuj ten artykuł