Śledż z cebulą i ziemniakami
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-12-19
Śledź z ziemniakami
Wigilijna potrawa spotykana na Kaszubach oraz na Lubelszczyźnie.
Składniki:
ziemniak na osobę;
śledź z beczki na osobę;
smalec wieprzowy;
cebula czerwona;
mąka, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie;
ocet winny
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać je i pokroić na 1cm plastry. Ułożyć na półmisku. Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na smalcu. Oprószyć mąką, podlać wodą, zrobić sos. Doprawić solą, pieprzem zielem angielskim. Zdjąć z ognia, dodać śledzie, skropić octem winnym, wymieszać Śledzie ułożyć na półmisku na cebuli obok ziemniaków. Wszystko polać wytworzonym sosem.
Wigilijna potrawa spotykana na Kaszubach oraz na Lubelszczyźnie.
Składniki:
ziemniak na osobę;
śledź z beczki na osobę;
smalec wieprzowy;
cebula czerwona;
mąka, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie;
ocet winny
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać je i pokroić na 1cm plastry. Ułożyć na półmisku. Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na smalcu. Oprószyć mąką, podlać wodą, zrobić sos. Doprawić solą, pieprzem zielem angielskim. Zdjąć z ognia, dodać śledzie, skropić octem winnym, wymieszać Śledzie ułożyć na półmisku na cebuli obok ziemniaków. Wszystko polać wytworzonym sosem.