Śledź z orzechami


Składniki:
4 filety śledziowe
2 cebule
5 dag suszonych grzybów
5 dag orzechów włoskich
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liść laurowy
cukier
olej
ocet
sól
ziarenka pieprzu
Przygotowanie:
Śledzie wymocz, odcedź, podziel na pojedyncze filety. Zdejmij skórę. Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na noc, następnego dnia odcedź, posiekaj. Na oleju zeszklij jedną posiekaną cebulę. Dodaj grzyby, smaż razem. Przypraw solą, pieprzem ziołowym. Przestudź, dodaj posiekane orzechy i natkę. Płaty śledziowe smaruj farszem orzechowo grzybowym. Zwiń roladki, zepnij wykałaczkami. Ułóz w słoiku. W rondelku zagotuj 1/2 szklanki octu z plasterkami cebuli, listkiem laurowym, 1,5 szklanki wody, ziarenkami pieprzu (2-3 sztuki) i ziela angielskiego oraz solą i cukrem do smaku. Zalewę przestudź, zalej śledzie, dodaj 2 łyżki oleju. Zamknij i odstaw na 2-3 dni. Przed podaniem przełóż na półmisek, udekoruj. Smacznego!

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Śledź z orzechami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł