Śledzie faszerowane grzybami


Produkty:
-50 dag świeżych śledzi
-1 szkl. Mleka
-4 dag suszonych grzybów
-1 czerstwa bułka
-2 cebule
-1/3 szkl. Oleju
-sól, pieprz
-1 jajko
-1/2 szkl. Tartej bułki
-3 łyżki mąki


Przygotowanie:
Śledzie wypatroszyć, wyjąć kości grzbietowe i ości. Tuszki kilka razy opłukać zimną wodą, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody, ugotować, odsączyć i drobno pokroić. Czerstwą bułkę namoczyć w wywarze z
gotowanych grzybów, dobrze odcisnąć. Cebule obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko
przesmażyć, dodać grzyby i odciśniętą bułkę, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, smażyć przez kilka minut. Śledzie wyjąć z mleka,
osączyć, posolić, do każdego nałożyć farsz grzybowy. Jajko wbić do miseczki, rozmącić widelcem. Na patelni rozgrzać pozostały
olej, śledzie oprószyć mąką, obtoczyć w jajku i tartej bułce. Smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Faszerowane śledzie
podawać z ziemniakami i surówkami.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Śledzie faszerowane grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł