Śledzie marynowane.

/ 3 zdjęć


Śledzie marynowane
Do marynowanie nadają się jak najmniejsze tuszki śledzie zielonego. Potrawa wymaga czasu niezbędnego na skruszeniu ryby, dlatego należy przygotowywać ją ze stosownym wyprzedzeniem.
Składniki:
 ½ kg tuszek śledzia zielonego;
 1l wody
 1 łyżka cukru;
 2 szklanki octu;
 1 cebula;
 4 ziarna ziela angielskiego;
 4 ziarna pieprzu;
 2 liście laurowe;
 1 łyżka gorczycy;
 1 łyżka soli;
Sposób przygotowania:
Tuszki śledzia zielonego dokładnie wypłukać, nasolić i odstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Z pozostałych składników przygotować zalewę octową, cebulę pokroić na plastry, którą wystudzić. Układać ciasno w słoiku ogonami go góry. Zalać gorącą zalewą octową. Przechowywać minimum tydzień w temperaturze pokojowej.

 


3.3
Oceń
(7 głosów)

 

Śledzie marynowane. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł