Śledzie na słodko


Śledzie na słodko
-50 dag filetów śledziowych
-2 łyżki cukru
-1/4 szklanki oleju
-4 łyżki octu winnego
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-30 dag cebuli
-15 dag rodzynek
-liść laurowy
-kilka ziarenek gorczyce i ziela angielskiego


W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Zalać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić kilkanaście minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia, dodać gorczycę i 3/4 rodzynek. Odstawić do czasu, aż sos wystygnie. Pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając warstwą ostudzonego sosu. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku, posypać resztą rodzynek oraz udekorować piórkami cebuli i natką.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Śledzie na słodko - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł