Śledzie opiekane w zalewie pomidorowej

/ 2 komentarzy



  • konto usunięte




ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE POMIDOROWEJ.
Witam wszystkich kolegów chciałbym wam zaproponować kolejną wspaniałą przekąske z naszych bałtyckich śledzików.
Otuż potrzebujemy około 2-3 kg świeżo złowionych śledzi,ocet,koncentrat pomidorowy,sól,cukier,liść laurowy,maka, ziele angielskie,olej.
Śledzie skrobiemy,patroszymy i odcinamy głowy,myjemy i przyprawiamy obficie przyprawą do ryb lub przyprawa wedle uznania podniebienia ,następnie odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Następnie rozrgzewamy na patelni olej, obtaczamy śledziki w mące no i smażymy na wolnym ogniu tak fest na rumiano prawie że na chrupko ale uważamy żeby nieprzypalić.Kiedy mamy już śledziki posmażone układamy je równiutko w słoikach najlepiej 0,9 litra i bierzemy się za robienie zalewy.
ZALEWA;
-1 szklanka octu
-3 szklanki wody
-ziele angielskie
-liść laurowy
-łyżeczka soli
-2 łyżki cukru
-łyżeczka wegety
-1 koncentrat pomidorowy
wszystkie składniki mieszamy w dużym garku i zagotowujemy,kiedy zalewa zacznie się gotować zalewamy wrzątkiem słoiki wyłożone śledziami i natychmiast zakręcamy,aby się zapasteryzowały,dodatkowo można obrucić słoiki zakrętką do dołu i pozostawić do ostygnięcia,tak zalane rybki mogą leżakować grubo ponad miesiąc.Do sporzycia nadają się już na drugi dzień bo śledź ma ości które niewielka ilość octu bardzo szybko rozmiękcza.Palce lizać polecam wszystkim niedługo rozpocznie się sezon śledziowy to się będzię działo.pozdrawiam.

 


3.9
Oceń
(13 głosów)

 

Śledzie opiekane w zalewie pomidorowej - opinie i komentarze

avallone78avallone78
0
Za przepis 5
Pozdrawiam z Paryża
(2011-02-27 11:36)
pstrag222pstrag222
0
sledzie to sa pyszne rybki a ty masz swietne przepisy na nie gratuluje i zostawiam *****. pzdr, pstrag222
(2011-02-27 12:03)

skomentuj ten artykuł