Śledzie po żydowsku


Śledzie po żydowsku
-4 duże filety śledziowe z matiasa,
-1/2 szklanki śmietanki,
-3 łyżki mąki pszennej,
-4 łyżki masła lu margaryny,
-3 cebule,
-szczypta ziół prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano,
-sok z cytryny,

Mąkę przesiać i wymieszać z ziołami. Filety natrzeć z sokiem z cytryny i maczać w śmietanie, a następnie obtoczyć w mące z ziołami. Cebule drobno posiekać lub pokroić w cienkie plasterki.
W natłuszczonej formie do zapiekania układać śledzie, posypać je cebulą, wiórkami zimnego masła
i polać polać pozostałą śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190-200°C) na około 30 minut.

 


2.6
Oceń
(5 głosów)

 

Śledzie po żydowsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł