śledzie po kujawsku




  • konto usunięte




sledzie po kujawsku

składniki:
-60 dag sledzi slonych,
-szklanka mleka,
-30 dag winnych jabłek,
-2 łyżki oleju,
-2 łyżki przecieru pomidorowego,
-łyzka suszonego majeranku,
-2 małe cytryny,
-mielona ostra papryka,
-natka pietruszki,
-cukier,
-sól,
-pieprz

Sposób przygotowania:
Umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc, następnego dnia obrać ze skory i ości, zalać mlekiem i moczyć przez 1-2 godz. Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na plasterki, chwilę smażyć na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodać majeranek, sok i łyżkę skórki otartej z jednej cytryny. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić sos przecierem pomidorowym, cukier i, jeśli jest za gęsty, dolać trochę wody, starannie wymieszać, odstawić, by wystygł. Wymoczone filety śledziowe osuszyć, poprzekrawać na pół, ułożyć na półmisku, rozsmarować na nich zimny sos, przykryć półmisek folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować cząstkami lub plasterkami cytryny i posiekaną natką. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

śledzie po kujawsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł