Śledzie po góralsku


Składniki:
50 dag filetów śledziowych
30 dag bryndzy
szklanka gęstej śmietany
3-4 ząbki czosnku
po 3 łyżki zielonego groszku z puszki, pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki ( może być marynowana)
2 łyżki posiekanego szczypioru
cukier puder
skórka otarta z cytryny
3-4 cienkie plasterki z cytryny
sól
biały pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, utrzeć z pieprzem. Nadal ucierając, dodać bryndzę i skórkę otartą cytryny. Dodać ubitą ze szczyptą soli i cukru śmietanę, wszystko bardzo starannie wymieszać, a następnie lekko schłodzić. Przygotować filety śledziowe. Osączyć, pokroić na nieduże kawałki, ułożyć na półmisku. Sos starannie wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polać śledzie sosem, przykryć folią i dobrze schłodzić.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Śledzie po góralsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł