Śledzie po holendersku
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-22
Produkty
-6 filetów matiesów
-2 cebule
-2 pory
-ćwierć szklanki oliwy
-pół cytryny
-2/3 szklanki białego wytrawnego wina
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-korzec imbiru
-łyżeczka cukru
-natka pietruszki
-4 plasterki cytryny
Przygotowanie:
Filety pokroić na kawałki. Cebulę, obrać, opłukać i drobno posiekać. Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Wino zagotować z rozdrobnionymi przyprawami i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do zimnego wina wycisnąć sok z cytryny i dodać oliwę. W słoju układać na przemian warstwami. Zalać przygotowaną zaprawą
-6 filetów matiesów
-2 cebule
-2 pory
-ćwierć szklanki oliwy
-pół cytryny
-2/3 szklanki białego wytrawnego wina
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-korzec imbiru
-łyżeczka cukru
-natka pietruszki
-4 plasterki cytryny
Przygotowanie:
Filety pokroić na kawałki. Cebulę, obrać, opłukać i drobno posiekać. Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Wino zagotować z rozdrobnionymi przyprawami i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do zimnego wina wycisnąć sok z cytryny i dodać oliwę. W słoju układać na przemian warstwami. Zalać przygotowaną zaprawą