Śledzie w marynacie selerowej


Składniki:
ok. 1 kg płatów śledziowych
pół selera korzeniowego
2 cebule
2 jabłka
2 krople octu
2 łyżki przecieru pomidorowego
strąk czerwonej papryki
pół pęczka natki
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Seler, cebule i jabłka obierz, pokrój na kawałki, zmiksuj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyść, pokrój w małą kostkę. Natkę umyj , osusz, posiekaj. Warzywa, jabłko natkę i przecier pomidorowy wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Formę posmaruj olejem, włóż warstwę warzyw z jabłkami, przykryj płatami śledziowymi. Skrop octem, zamieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem śledzie możesz posypać posiekaną dymką i szczypiorkiem i ozdobić cytryną.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Śledzie w marynacie selerowej - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł