Zaloguj się do konta

Śledzie w mundurku z buraczkami

Składniki:
4 solone płaty śledziowe matjasy
1 szklanka mleka
5 średniej wielkości cebul
6 dużych łyżek oleju
5 ziemniaków
8-10 łyżek majonezu
4 średnie buraki czerwone
sól
pieprz
5 jajek
kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w mleku przez 30min. Ziemniaki i buraki dokładnie umyć, a następnie ugotować w mundurkach, ostudzić. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie.
Ostudzone ziemniaki i buraki obrać ze skórki. Śledzie osączyć i pokroić na drobne kawalki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę. Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach do osobnych naczyń.
Przygotować większą miske i układać w niej kolejno warstwami poszczególne składnik: na samym dnie ułożyć cebulę skropioną 6 łyzkami oleju, następnie ziemniaki, śledzie połowę majonezu, jajka oraz resztę majonezu. DOprawić do smaku. Na samym wierzchu wyłożyć warstwę czerwonych buraczków. Gotową sałatkę odstawić w chłodne miejsce i udekorować. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…