Śledzie w pierzynce (moje świąteczne przepisy kulionarne)
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-12-19
Śledź w pierzynce
Składniki:
4 średnie ziemniaki;
1 cebula;
4 ogórki kiszone
1/2kg matiasów.;
3 jajka
majonez;
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić , obrać i pokroić w kostkę. Śledzie lekko opłukać osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i oddzielnie posiekać drobno żółtka i białko. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Układać dwa, trzy poziomy w kolejności warstwami ziemniaki, śledzie, ogórek i cebulkę. Każdą warstwę posmarować majonezem. Na wierzch ułożyć warstwę posiekanych żółtek, następnie posiekanego białka. Całość posmarować cienką warstwą majonezu, udekorować pietruszką. Podawać lekko schłodzone.
Składniki:
4 średnie ziemniaki;
1 cebula;
4 ogórki kiszone
1/2kg matiasów.;
3 jajka
majonez;
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić , obrać i pokroić w kostkę. Śledzie lekko opłukać osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i oddzielnie posiekać drobno żółtka i białko. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Układać dwa, trzy poziomy w kolejności warstwami ziemniaki, śledzie, ogórek i cebulkę. Każdą warstwę posmarować majonezem. Na wierzch ułożyć warstwę posiekanych żółtek, następnie posiekanego białka. Całość posmarować cienką warstwą majonezu, udekorować pietruszką. Podawać lekko schłodzone.