Śledzie w zalewie pomidorowej


Śledzie w zalewie pomidorowej
Składniki:
 4-5 śledzie zielone;
 1 duża cebula;
 4 ogórki konserwowe;
 4 ogórki konserwowe;
 ketchup ostry;
 patyczki
Zalewa octowa:
 1½ szklanki wody;
 ½ szklanki octu do zalewy;
 ½ szklanki oliwa do zlewy;
 przecier pomidorowy;
 ziele angielskie;
 kilka liści laurowych;
 sól do smaku;
 1 cytryna;
Sposób przygotowania:
Śledzie przekroić na pół, usunąć kręgosłupy i ości. Posmarować od wewnętrznej strony musztardą i ketchupem. Na wierzch położyć pokrojone w talarki ogórki. Płat zawinąć, spiąć wykałaczką, włożyć do naczynia do zagotowania. Cebulę pokroić w talarki, ułożyć na śledzie w naczyniu. Przygotować zalewę octową w stosunku 1:3 z dodatkiem jednej części oliwy, ziela angielskiego, liścia laurowego i przecieru pomidorowego. Zalać śledzie, wstawić na gaz i po doprowadzeniu do wrzenia zagotować przez 5 minut. Całość po ostygnięciu schłodzić w lodówce.

 


3.3
Oceń
(7 głosów)

 

Śledzie w zalewie pomidorowej - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł