Śledzie w kapuście


Składniki:
ok. 75 dag świeżych surowych filetów śledzi
2 winne jabłka
mała główka białej kapusty
szklanka wywaru z włoszczyzny
2 średnie cebule
2 łyżki sklarowanego masła
po łyżce oliwy i musztardy
sok z cytryny
suszony tymianek
mielony kminek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, posmarować musztardą, posypać pieprzem i solą, ułożyć w misce, przykryć i na 40 minut wstawić do lodówki. Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, poszatkować, wypłukać, osączyć i lekko posolić. Jabłko i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny i zeszklić na rozgrzanej w rondlu oliwie. Dołożyć kapustę i chwilę smażyć, mieszając, po czym doprawić do smaku kminkiem, tymiankiem i pieprzem. Wlać wrzący wywar z włoszczyzny, szybko zagotować, a potem dusić 15 minut na małym ogniu. Następnie przełożyć zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozłożyć filety śledziowe, polać je stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 50 minut. Podawać z posypanymi kminkiem pieczonymi ziemniakami.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Śledzie w kapuście - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł