Śledzie w imbirze


Śledzie w imbirze

Składniki(4 porcje ):
50 dag filetów solonych śledzi;
3 łyżki startego kłącza imbiru;
pół gałki muszkatołowej;
7 goździków;
1/2 łyżeczki cynamonu;
łyżeczka miodu;
łyżeczka soku z cytryny;
3 łyżki oliwy;
sól;
pieprz;
łyżka posiekanej usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej;

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, osączyć, pociąć na porcje, ułożyć na półmisku. Miód rozetrzeć sokiem z cytryny. Ucierając, dodawać oliwę, zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową, utłuc w mozdzieżu goździki. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Polać tym sosem śledzie. Posypać skórą pomarańczową.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


3.1
Oceń
(16 głosów)

 

Śledzie w imbirze - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł