śledzie ze śliwkami


-40 dag solonych filetów śledziowych
-8 suszonych śliwek
-5 pieczarek
-2 strąki marynowanej papryki
-łyżka rodzynek
-łyżka soku z cytryny
-3 łyżki oleju słonecznikowego
-pieprz
-kilka gałązek natki pietruszki
Śledzie oczyścić ze skóry oraz ości. Opłukać, włożyć do miski. Zalać zimną przegotowaną wodą. Odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie osączyć je starannie na sicie, pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Suszone śliwki oraz rodzynki sparzyć, osączyć na sicie. Śliwki pociąć na paseczki. Marynowaną paprykę pokroić w kostkę. Śledzie włożyć do salaterki. Obłożyć pieczarkami, papryką, suszonymi śliwkami oraz rodzynkami. oprószyć pieprzem, polać olejem słonecznikowym. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

śledzie ze śliwkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł