Śledzie zielone w zalewie
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-08-22
Przygotowane wg poniższego przepisu śledzie są kolejnym daniem , które przygotowała Koleżanka Dorota podczas pobytu nad jeziorem i stąd pochodzi nazwa tego specjału. Śledzie przygotowane wg poniższego przepisu stanowią rewelacyjną i prostą w wykonaniu przekąskę.
Składniki:
• 4-5 śledzie zielone;
• 1 duża cebula;
• 4 ogórki konserwowe;
• 4 ogórki konserwowe;
• ketchup ostry;
• patyczki
Zalewa octowa
• 1½ szklanki wody;
• ½ szklanki octu do zalewy;
• ½ szklanki oliwa do zlewy;
• przecier pomidowowy;
• ziele angielskie;
• kilka liści laurowych;
• sól do smaku;
• 1 cytryna;
Sposób przygotowania:
Śledzie przekroić na pół, usunąć kręgosłupy i ości. Posmarować od wewnętrznej strony musztardą i ketchupem. Na wierzch położyć pokrojone w talarki ogórki. Płat zawinąć, spiąć patyczkiem (wykałaczką), włożyć do naczynia do zagotowania. Cebulę pokroić w talarki, ułożyć na śledzie w naczyniu. Przygotować zalewę octowę w stosunku 1:3 z dodatkiem jednej części oliwy, ziela angielskiego, liścia laurowego i przecieru pomidorowego. Zalać śledzie, wstawić na gaz i po doprowadzeniu do wrzenia zagotować przez 5 minut. Całość po ostygnięciu schłodzić w lodówce.