Śledzie zielone smażone w zalewie octowej.

/ 1 komentarzy / 5 zdjęć


Śledzie zielone smażone w zalewie octowej
Składniki:
 1kg śledzi zielonych;
 1l wody
 ½ szklanki cukru;
 1 szklanka octu
 2 cebule;
 5-6 ziaren ziela angielskiego;
 5-6 ziaren pieprzu;
 3 liście laurowe;
 1 łyżka soli;
 olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Tuszki śledzia zielonego dokładnie wypłukać, nasolić i odstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Z pozostałych składników przygotować zalewę octową, którą wystudzić. Śledzie ponownie dokładnie wypłukać. Jak tuszki są małe smażymy w całości, większe podzielić na kilkucentymetrowe kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Układać w naczyniu warstwami przekładając plasterkami cebuli. Zalać zimną zalewą octową. Pierwszy dzień przechowywać w temperaturze pokojowej, na drugi wstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.

 


3.5
Oceń
(11 głosów)

 

Śledzie zielone smażone w zalewie octowej. - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Co do przepisów z wedzeniem i peklowaniem miałem małe niezgodnosci to jednak tutaj robie wszystko taka samo :)
za wpis*****
pzdr. pstrag222
(2011-12-20 19:26)

skomentuj ten artykuł