Śledzie wigilijne


SKŁADNIKI;
0,5kg filetow sledziowych
5 łyzek ostrej musztardy
plasterki cytryny (do dekoracji)

SKŁADNIKI NA SOS;
3 cebule
3 marchewki
seler
5 łyżek oleju
pieprz

PRZYGOTOWANIE;
Filety wymoczyc w zimnej wodzie przez godzine, po osuszeniu kazdy posmarowac musztarda,zwinoc w rulony i ułozyc na połmisku.
PRZYGOTOWANIE SOSU;
Seler i marchewki umyc i zetrzec na tarce,cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na oleju.Dołozyc marchewke i seler,mieszajac smazyc całosc 3-5 min. dodac 1/4 szklanki wody i dusic ok 20 min (do miekkosci).na koniec dodac pieprz i całosc odtudzic.Sledzie polac sosem ,przykryc folia i ostawic do lodowki na 2 dni. Przed podaniem na stoł przystroic plasterkami cytryny . SMACZNEGO :)

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Śledzie wigilijne - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł