Zaloguj się do konta

Słodki kalendarz adwentowy

Słodki kalendarz adwentowy

Składniki(1 kalendarz):
350g miodu, 1/4 łyżeczki soli;
200g cukru pudru;
850g mąki;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 łyżeczka cynamonu;
1/2 łyżeczki sproszkowanych gozdzików;
1/4 łyżeczki kardamonu;
2 jajka + 3 białka;
500 + 80g cukru pudru;
100g surowej masy marcepanowej;
barwniki, ozdobne perełki z cukru i czekolady;

Sposób przygotowania:
1).Miód, cukier i sól ogrzewać stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać, dodać letnią masę miodową, 2 jajka i wyrobić gładkie, nie klejące się i sprężyste ciasto.
2).Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, formując odpowiedni kształt, po czym przenieść je na wysmarowaną tłuszczem blachę, powierzchnię ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec. Upieczony placek piernikowy ułożyć na płaskiej podkładce i według ilustracji zaznaczyć na nim pola dat.
3).Lukier sporządzić z 500g cukru pudru i białka, połowę zabarwić na żółto, 2 łyżki na czerwono i 2 łyżki na zielono. Masę marcepanową zagnieść z 80g cukru pudru, podzielić na 3 części i zabarwić na żółto, czerwono i różowo. Rozwałkować i według szablonu wyciąć poszczególne części Świętego Mikołaja.
4).Rękaw cukierniczy napełnić lukrem i napisać daty. Niedziele zaznaczyć czerwoną polewą, a pola obramować białym i żółtym lukrem.
5).Ozdobne perełki przywierają tylko do wilgotnej masy, dlatego marcepan należy posmarować białkiem. Części figurki przykleić lukrem.Lukrem też narysować choinkę, śnieg, wąsy i buty.

PIECZENIE: 20 minut (Piecyk elektryczny - 175 C , Piecyk gazowy - stopień 4-5)

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej