Słodkie aniołki


Słodkie aniołki

Składniki(40 sztuk):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag mąki;
20 dag miodu;
2 jaja;
10 dag cukru;
2 dag masła;
pół łyżeczki wody;
łyżeczka przyprawy do pierników;
CZĘŚĆ II (Lukier)
15 dag cukru;
4 łyżki wody;
ćwierć łyżeczki octu 6%;

Sposób przygotowania:
1).Wrondelku zagotować miód. Mąkę przesiać przez sito, dodać miód, cukier, przyprawę korzenna, sodę, masło i 1 jajko. Wszystkie składniki wymiesza, starannie zagnieść.
2).Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąka. Nożem wycinać elementy aniołka: główkę, tułów - sukieneczkę, skrzydełka w kształcie serduszka (przekroić je dość głęboko i rozchylić obie części), rączki półksiężyce. Wszystkie elementy posmarować, z rozkłóconym drugim jajem i połączyć, zaczynając od skrzydełek do których należy przykleić tułów - sukieneczkę, a do tułowia - sukieneczki - główkę i rączki.
3).Aniołki przełożyć na wysmarowana tłuszczem blachę i wstawić do ciepłego piekarnika na 15-20 minut. Upiec i wystudzić.
4).Przygotować lukier: zagotować cukier z wodą, dodać ocet i mieszając, gotować pod przykryciem około 2 minut, potem przestudzić do temperatury 60 C i utrzeć do białości. Zbyt gesty lukier można rozcieńczyć odrobina gorącej wody.
5).Lukrem posmarować tylko skrzydełka, brzegi główki i tułów - sukieneczkę.
6).Z tego rodzaju ciasta można też formować gwiazdki, dzwonki, i inne ciasteczka.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Słodkie aniołki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł