Słodkie babeczki


-30 dag m±ki
-20 dag masła
-20 dag cukru
-5 żółtek
-200 ml mleka
-cukier waniliowy
-1 łyżka m±ki ziemniaczanej
-polewa czekoladowa
-migdały
Z przesianej m±ki, masła, połowy cukru i 2 żółtek zagnie¶ć ciasto owin±ć w filię, wyj±ć, rozwałkować. Czę¶ci± ciasta wyłożyć foremki, z reszty wyci±ć kr±żki wielko¶ci górnej czę¶ci foremki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. 3 żółtka utrzeć z 8 dag cukru, dodać m±kę ziemniaczan± i wymieszać. Do żółtka wlewać gor±ce mleko, przez cały czas mieszaj±c. Ubijać na parze tak długo, aż krem zgęstnieje, ostudzić. Napełnić kremem foremki wyłożone ciastem, przykryć kr±żkami ciasta, zlepić brzegi i nakłuć wierzch widelcem. Piec 25 min w temperaturze 200 stopni wyj±ć, ostudzić. Posmarować polew± czekoladow±, udekorować obranymi ze skórki migdałami.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Słodkie babeczki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł