Słodkie babeczki


-30 dag mąki
-20 dag masła
-20 dag cukru
-5 żółtek
-200 ml mleka
-cukier waniliowy
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-polewa czekoladowa
-migdały
Z przesianej mąki, masła, połowy cukru i 2 żółtek zagnieść ciasto owinąć w filię, wyjąć, rozwałkować. Częścią ciasta wyłożyć foremki, z reszty wyciąć krążki wielkości górnej części foremki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. 3 żółtka utrzeć z 8 dag cukru, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do żółtka wlewać gorące mleko, przez cały czas mieszając. Ubijać na parze tak długo, aż krem zgęstnieje, ostudzić. Napełnić kremem foremki wyłożone ciastem, przykryć krążkami ciasta, zlepić brzegi i nakłuć wierzch widelcem. Piec 25 min w temperaturze 200 stopni wyjąć, ostudzić. Posmarować polewą czekoladową, udekorować obranymi ze skórki migdałami.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Słodkie babeczki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł