słodkości na choinkę


ŚNIEŻYNKI CZEKOLADOWE
Utrzyj po 5 łyżek masła oraz cukru. Dodaj jajko, 2 szklanki mąki pszennej i 2 łyżki kakao. Zagnieć, rozwałkuj. Wytnij śnieżynki. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Polukruj.

MIGDAŁOWE KWIATKI
wymieszaj: 2 szklanki mąki pszennej, po 1/2 szklanki cukru i mielonych migdałów, 4 żółtka. Zagnieć z 20 dag masła. Rozwałkuj na cienko, wytnij kwiatuszki. Piecz 10 minut w 200 stopniach. Polukruj.

CHOINKI Z MARMOLADĄ
Zagnieć 2 szklanki mąki pszennej, po 4 łyżki miodu i masła, jajko, łyżeczkę sody i 1 opakowanie przyprawy korzennej. Rozwałkuj. Wytnij choinki. Posyp pistacjami. Upiecz. Złóż po dwie, przekładając marmoladą.

LUKROWANE ANIOŁKI
Do ciasta jak na choinki dodaj 2 łyżeczki startego imbiru. Rozwałkuj. Wytnij aniołki. Upiecz i udekoruj gęstym lukrem.

PIERNIKOWE SERDUSZKA
Ciasto jak na choinki rozwałkuj, wytnij serduszka. Piecz 12 minut w 170 stopniach. Przełóż konfiturą, posmaruj polewą z białej czekolady.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

słodkości na choinkę - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł