Smaczne i proste dania z ryb.


Karaś w śmietanie.
1kg.oskrobanych i wypatroszonych karasi
0,5l.śmietany 18%
olej do smażenia
przyprawy:pieprz ,sól
Karasie przyprawiamy ,smażymy na ciemno-złoty kolor,następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy śmietaną.Prużymy około 15 minut.Ryby podajemy z pieczywem,można danie posypać siekanym szczypiorkiem.


Zupa-flaczki z lina.
1kg.wypatroszonych linów,lub jedna duża sztuka
włoszczyzna-marchewka,pietruszka,liście pora,kawałek selera
przyprawy:sól,pieprz
Z włoszczyzny robimy bulion warzywny,mięso lina kroimy w paski,gotujemy w bulionie około30 min.Zupę doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą,można posypać świerzą natką pietruszki.


Węgorz na niebiesko.
1 duży węgorz
włoszczyzna
ocet
bulion warzywny
przyprawy:sól,pieprz
Węgorza gotujemy w bulionie 1,5 godziny.Bulion doprawiamy do smaku octem oraz przyprawami.Na talerz kładziemy dzwonko węgorza i zalewamy wywarem.Przed gotowaniem węgorza patroszymy,lecz nie obdzieramy ze skóry.Można danie posypać posiekanym koperkiem.

Szczupak w occie.
1duży szczupak
ocet
cebula
przyprawy:liść laurowy,ziele angielskie,pieprz czarny w kuleczkach,sól i pieprz
Szczupaka patroszymy i skrobiemy.Usmażone dzwonko ryby wkładamy do słoika,zalewamy oraz odstawiamy minimum na 4 dni.Zalewa składa się z 1 szklanki octu,2 szklanek wody oraz 3 liści laurowych oraz 4 kuleczek ziela angielskiego i 5 pieprzu.Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną 1 dużą cebulę i gotujemy około 20 minut.Cebulę kroimy wcześniej w plastry, a szczupaka przed smażeniem solimy i pieprzymy.

Sandacz w warzywach.
2 kg. sandacza
włoszczyzna:cebula,pietruszka,marchewka,por i seler
przyprawy:sól i pieprz
Sandacza kroimy i wrzucamy kawałki ryby do wywaru z włoszczyzny.Wcześniej wyjmujemy kawałki ugotowanych warzyw i drobno kroimy.Wyjmujemy kawałki sandacza i odcedzamy warzywa,wcześniej rybę przed smażeniem solimy i pieprzymy.Na talerz wkładamy tylko rybę i warzywa.Do tej potrawy jemy chleb.

Kotlety z amura.
2kg. ryby
4 jajka
bułka tarta
przyprawy:sól i pieprz
Amura sprawiamy i przepuszczamy przez maszynke do mielenia mięsa na średnim sitku,dodajemy jajka,20 dag. bułki tartej i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Kotlety smażymy na smalcu i podajemy z ziemniakami oraz surówką.

Karp pieczony z warzywami.
2kg. karpia
warzywa:marchewka,cebula,pietruszka,por,seler
przyprawy:majeranek,sól i pieprz
Kerpia sprawiamy,nacieramy solą i pieprzem,pieczemy około 1 godzinę.Jak karp jest upieczony posypujemy go majerankiem,obkładamy warzywami i pieczemy jeszcze około 25 minut.Danie spożywamy z ziemniakami.

Sum w śmietanie.
2 kg. suma
0,5 l. śmietany 18%
przyprawy:sól i pieprz
Suma smażymy na oleju na ciemno-brązowy kolor,po usmażeniu wkładamy do brytwanny i zalewamy śmietaną.Przed smażeniem rybę przyprawiamy,prażymy około 30 minut.Podajemy z ziemniakami i surówką.

Płoć w zupie.
1 kg. drobnicy
włoszczyzna
przyprawy:sól i pieprz
Płocie sprawiamy i wrzucamy do gotującego sie wywaru.Po ugotowaniu z zupy wyjmujemy warzywa.Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.Na talerzu układamy ryby, zalewamy wywarem i posypujemy natką pietruszki.

Brzana pieczona z ziemniakami.
1 duża brzana
ziemniaki
przyprawy:sól,pieprz,majeranek
Brzanę sprawiamy,solimy i pieprzymy,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C,pieczemy około 45 minut.Ziemniaki dorzucamy do ryby i pieczemy kolejne 25 minut.Rybę podajemy z surówką.

Kleń w sosie.
2 duże klenie
włoszczyzna;pietruszka,marchewka,cebula,seler i por
przyprawy:sól,pieprz
Klenie oczyszczamy i gotujemy w wywarze z warzyw,po 15 minutach wyjmujemy rybę.Wywar zagęszczamy 2 łyżkami mąki pszennej i gotujemy do zgęstnienia.Na talerz wyjmujemy kawałki ryby, polewamy doprawionym solą i pieprzem sosem.Podajemy z chlebem.

Halibut w sosie własnym.
2 kg. halibuta
śmietana
włoszczyzna:marchew,pietruszka,por i seler
przyprawy:sól,pieprz
Halibuta pieczemy w piekarniku około 40 minut,włoszczyznę gotujemy w wywarze doprawionym solą i pieprzem.Upieczonego halibuta doprawionego przyprawami polewamy zagęszczonym śmietaną wywarem.

Zębacz pieczony.
2 kg. zębacza
przyprawy:sól,pieprz,tymianek
Zębacza sprawiamy,nacieramy przyprawami i pieczemy około 50minut w piekarniku nagrzanym do temp.190*C.Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki i podajemy z chlebem.

Dorsz faszerowany.
1,5 kg. ryb
4 jajka
cebula
przyprawy:sól i pieprz
Dorsza sprawiamy,jajka gotujemy na twardo i siekamy,dodajemy pokrojona w kostkę cebulę.Farsz doprawiamy solą i pieprzem.Dorsza faszerujemy i spinamy wykałaczkami.Rybę pieczemy około 45 minut,podajemy z surówką.

Rolmopsy ze śledzia.
1 kg. śledzi
ogórek kwaszony,cebula,marchewka
liść laurowy
przyprawy:sól i pieprz
Filety ze śledzia zwijamy i wkładamy do słoika,następnie zalewamy wywarem z octu i wody.Do środka rolmopsa wkładamy kawałki ogorka,cebuli i marchewki.Wywar składa się ze szklanki octu,2 szklanek wody oraz kilku liści laurowych.

Okoń smażony.
1 kg. okoni
mąka pszenna
olej slonecznikowy
przyprawy:sól
Sprawione okonie solimy,a wcześniej sprawiamy.Przed smażeniem okonie obtaczamy w mące,uważamy by okoni nie zesmażyć.Po usmażeniu podajemy z białym pieczywem.

Dorsz na maśle.
1 kg. ryby
masło
przyprawy:sól i pieprz
Dorsza filetujemy,następnie solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym maśle.Dorsza tak usmażonego podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką.

Pulpety z karasia srebrzystego.
4 kg. karasi
bulka tarta
4 jajka
włoszczyzna:marchewka,pietruszka,seler i por
przyprawy:pieprz i sól
Na kostce rosołowej robimy wywar dodając do rosołu warzywa.Filety z karasia mielimy na maszynce, na średnim oczku.Mięso zmielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy surowe jajka.Uformowane pulpety wrzucamy do rosołu i gotujemy 15 minut.Do talerza wkładamy kilka pulpetów i zalewamy wywarem.Podajemy z pieczywem.

Leszcz z patelni.
2kg. leszcza lub jedna duża sztuka
smalec
bułka tarta
przyprawy:pieprz i sól
Sprawionego leszcza kroimy w półdzwonko,solimy i odkładamy na 2 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie obtaczamy rybę w bułce tartej i smażymy na złoty kolor,oczywiście na smalcu.Po usmażeniu posypujemy rybę zmielonym pieprzem,podajemy z pieczywem.

Mientus pieczony z warzywami.
2 kg. ryby
włoszczyzna:cebula
przyprawy:majeranek,sól i pieprz
Mientusa natartego solą i pieprzem pieczemy bez dodatku tłuszczu na ciemno-złoty kolor, około 35 minut w temp.180*C.Po upieczeniu rybe posypujemy pokrojoną w plastry cebula i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Płoć w sosie pomidorowym.
2 kg.płoci
puszka pomidorów bez skórki
cebula
przyprawy:sól,pieprz
Płocie sprawiamy i smażymy na rozgrzanym tluszczu,po wyjęciu ryb na tłuszcz wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory.Po chwili doprawiamy sos solą,pieprzem i wrzucamy pociętą w paski cebulę,gotujemy około 10 minut.Na talerzu układamy ryby które polewamy sosem.Danie podajemy z pieczywem.

Węgorz smażony w sosie koperkowym.
1 duży węgorz
0,5 l.śmietany 12%
przyprawy:sól i pieprz
Obskórowanego węgorza smażymy na oleju,potem przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy śmietaną z dodatkiem pociętego koperku..Na koniec rybę solimy i pieprzymy do smaku.Podajemy z pieczywem.

 

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Dokumenty (1)



Smaczne i proste dania z ryb. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł