Smaczne zielone śledzie w sosie śmietanowym
użytkownik 70140
2011-12-05
Zielone śledzie w sosie śmietanowym
Składniki(4 porcje):
8 dużych, nieosolonych śledzi;
szklanka śmietany kremowej;
2 łyżki naturalnego jogurtu;
mąka;
sól;
pieprz;
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb;
szczypta pieprzu cayenne;
oliwa lub olej;
Sposób przygotowania:
1).Odfiletowane, pozbawione głów śledzie po obsuszeniu posypujemy przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
2).Na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładamy oprószone mąką filety, smażymy rumieniąc z obu stron, od razu przekładamy do szerokiego rondla i trzymamy na najmniejszym ogniu.
3).Upieczone zalewamy spienioną śmietaną z jogurtem, rondel szczelnie przykrywamy i trzymamy jeszcze przez 10 minut w ciepłym piekarniku lub na płytce. Sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
4).Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną i z sezonową surówką.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(4 porcje):
8 dużych, nieosolonych śledzi;
szklanka śmietany kremowej;
2 łyżki naturalnego jogurtu;
mąka;
sól;
pieprz;
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb;
szczypta pieprzu cayenne;
oliwa lub olej;
Sposób przygotowania:
1).Odfiletowane, pozbawione głów śledzie po obsuszeniu posypujemy przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
2).Na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładamy oprószone mąką filety, smażymy rumieniąc z obu stron, od razu przekładamy do szerokiego rondla i trzymamy na najmniejszym ogniu.
3).Upieczone zalewamy spienioną śmietaną z jogurtem, rondel szczelnie przykrywamy i trzymamy jeszcze przez 10 minut w ciepłym piekarniku lub na płytce. Sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
4).Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną i z sezonową surówką.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.
Życzę smacznego !!!