
Smaczny karp w galarecie - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Dziś proponuję potrawę prostą do przyrządzenia czyli:
Smaczny karp w galarecie.
Składniki:
około 1,20 kg karpia- może być większy
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu
4 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżka żelatyny
cytryna, sól, pieprz.
Przyrządzanie:
Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar dodając łeb ryby (przedtem należy obowiązkowo usunąć skrzela), płetwy- gotować do miękkości- wyjąć ugotowane jarzyny. Sprawionego karpia wyfiletować, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować (ok. 20 min)- najlepiej na sicie ale niekoniecznie- nie doprowadzać do wrzenia!- mięso nie ma prawa się rozpadać, wyjąć, usunąć resztę ości i ułożyć na półmisku.
Wywar przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Dobre efekty daje zalewanie przestudzoną galaretą etapami na 2-3 razy tzn. zalewamy częścią żelatyny, odstawiamy na 30 min. do lodówki , wyjmujemy- zalewamy kolejną warstwą itd.
Przepis genialny w swej prostocie a przy okazji smaczny.
Smacznego!
Autor tekstu: Ryszard Pluciński
![]() | an2212 |
---|---|
Lepiej już dzisiaj nie będę czytać przepisów ,bo mi się jeszcze coś stanie. (2011-02-24 11:23) | |
![]() | Quba93 |
b ciekawy i dobry przepisik, chociaż nie przepadam za karpikiem w galarecie to zobacze, może ten będzie lepszy pozdrawiam! (2011-02-24 17:30) | |
![]() | u?ytkownik60775 |
Witam Ryszard bardzo fajny przepisik jak karpi niełowie bo poprostu niemam gdzie ale jak kiedys złapie karpika to sobie napewno go tak upichce odemnie 5 gwiazdek><pozdrawiam (2011-02-26 22:39) | |