Smaczny karp w galarecie

/ 3 komentarzy

Dziś proponuję potrawę prostą do przyrządzenia czyli:

Smaczny karp w galarecie.

Składniki:
około 1,20 kg karpia- może być większy
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu
4 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżka żelatyny
cytryna, sól, pieprz.

Przyrządzanie:
Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar dodając łeb ryby (przedtem należy obowiązkowo usunąć skrzela), płetwy- gotować do miękkości- wyjąć ugotowane jarzyny. Sprawionego karpia wyfiletować, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować (ok. 20 min)- najlepiej na sicie ale niekoniecznie- nie doprowadzać do wrzenia!- mięso nie ma prawa się rozpadać, wyjąć, usunąć resztę ości i ułożyć na półmisku.
Wywar przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Dobre efekty daje zalewanie przestudzoną galaretą etapami na 2-3 razy tzn. zalewamy częścią żelatyny, odstawiamy na 30 min. do lodówki , wyjmujemy- zalewamy kolejną warstwą itd.
Przepis genialny w swej prostocie a przy okazji smaczny.
Smacznego!

 


4.1
Oceń
(21 głosów)

 

Smaczny karp w galarecie - opinie i komentarze

an2212an2212
0
Lepiej już dzisiaj nie będę czytać przepisów ,bo mi się jeszcze coś stanie.
(2011-02-24 11:23)
Quba93Quba93
0
b ciekawy i dobry przepisik, chociaż nie przepadam za karpikiem w galarecie to zobacze, może ten będzie lepszy
pozdrawiam!
(2011-02-24 17:30)
użytkownik60775użytkownik60775
0
Witam Ryszard bardzo fajny przepisik jak karpi niełowie bo poprostu niemam gdzie ale jak kiedys złapie karpika to sobie napewno go tak upichce odemnie 5 gwiazdek><pozdrawiam (2011-02-26 22:39)

skomentuj ten artykuł