Smażenie w głębokim tłuszczu - technika

/ 3 komentarzy / 4 zdjęć


Technika smażenia ryb w głębokim tłuszczu jest stosunkowo prosta. Warunkiem jest jednak posiadanie urządzenia kuchennego typu frytkownica, utrzymującego odpowiednią temperaturę oleju. Niestety gorzej sprawy się mają, jeżeli takim urządzeniem nie dysponujemy. Co wtedy z tym fantem zrobić. W dniu dzisiejszym skorzystałem z dobrodziejstwa woka, którego kształt umożliwia przygotowywanie potraw, przy użyciu stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Chcąc zachować wszystkie tajniki smażenia w głębokim tłuszczu i na dodatek na koku, musimy pamiętać o odpowiednio ilości oleju, utrzymaniu temperatury oleju, jak podaje literatura, rozgrzanego do około 200ºC oraz podawaniu takiej ilości małych kawałków ryby, aby przede wszystkim po włożeniu kolejnej partii nie zaniżyć temperatury smażenia. Samą temperaturę oleju w początkowym okresie jego nagrzewania sprawdzić możemy zwykłym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli po jego włożeniu wokół patyczka pojawiają się charakterystyczne bąbelki, jest to oznaką, że temperatura jest O.K.

Fileciki jak w tym przypadku karpia, smażymy obustronnie jak frytki do zarumienienia. Sprawdzając stopień zarumienienia, lub poprzez nakłucie patyczkiem, możemy sprawdzić stopień usmażenia produktu. Przygotujmy też sobie na koniec naczynie płaskie z serwetką, na której odsączymy porcję ryby. Ach ten złocisty kolor i chrupiąca skórka!

 


4.6
Oceń
(9 głosów)

 

Smażenie w głębokim tłuszczu - technika - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Ja idę na łatwiznę i korzystam z frytkownicy , tak jakoś chyba z lenistwa:) ***** pzdr.pstrag222 (2012-12-26 18:23)
Iras1975Iras1975
0
Panie Marku, moim przysmakiem są płotki i uklejki z głębokiego oleju, walorów smakowych nie sposób opisać. Trzeba jednak bardzo uważać z soleniem, musi ono nastąpić krótko przed włożeniem ryb do oleju. Nie wiem jak jest z innymi rybami, ale warto poeksperymentować. Solone krótko przed, sa niesamowicie chrupkie. (2012-12-26 19:22)
andrzej3023andrzej3023
0
Bardzo dobry pomysł. Ale jak mówi pan Iras1975… inne ryby z oleju też są dobre polecam węgorza fajne krążki a co przede wszystkim bardzo dobre polecam. (2012-12-28 13:22)

skomentuj ten artykuł