Smażona makrela z masłem ziołowym


Produkty:
-4 sprawione makrele
-10 dag wędzonego boczku
-2 średnie pomidory
-2 cebule
-4 łyżki mąki
-4 łyżki oleju
-4 łyżki masła
-1 pęczek szczypiorku
-1 pęczek natki pietruszki
-1 ząbek czosnku
-sok z 1 cytryny
-sól, pieprz
Do dekoracji:
-kilka gałązek natki pietruszki
-cząstki pomidorów

Przygotowanie:
Ryby dokładnie opłukać i osuszyć. Natrzeć starannie od środka solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Obtoczyć w mące, nadmiar mąki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć makrele na złoty kolor, po 7 minut z każdej strony. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Natkę opłukać i bardzo drobno posiekać. W garnku rozpuścić 4 łyżki masła, wrzucić boczek i podsmażyć. Dodać czosnek i cebulę, dalej smażyć na małym ogniu na złoty kolor. Następnie dodać pomidory i natkę, wmieszać. Na półmisek wyłożyć usmażone ryby, polać przygotowanym masłem ziołowym u udekorować gałązkami pietruszki i cząstkami pomidorów.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Smażona makrela z masłem ziołowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł