Smażona karkówka


Składniki:
1/2 główki kapusty
700g karkówki
pieprz
sól
olej
1 cebula
1 pęczek kopru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
ostra papryka
1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Mięso podzielić na kotlety, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką, skropić olejem. Mięso wstawić do lodówki. Najlepiej zamarynować karkówkę dzień wcześniej. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać kapustę, oprószyć solą oraz pieprzem i chwilę smażyć. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość, wlać wodę tak, aby przykryła powierzchnię kapusty i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koper i oprószyć mąką, cały czas dokładnie mieszając.
Na rozgrzanym oleju smażyć karkówkę po kilka minut z każdej strony, aby nabrała brązowego koloru. Podawać z ziemniakami. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Smażona karkówka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł