Smażony karp w sosie.


Smażony karp w sosie.
Składniki: 50 dag filetów z karpia, ¾ szkl. m±ki ziemniaczanej, 2 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru, 3 szkl. Oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 4 łyżeczki octu ryżowego, 1 kieliszek wódki, 2 łyżki wody, sól, pieprz ziołowy.
Przygotowanie: Filety z karpia pokroić w paski, które oprószyć m±k± i smażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie do sosu sojowego dodać wódkę, ocet, 1 łyżeczkę m±ki ziemniaczanej oraz cukier do smaku. Cało¶ć dokładnie wymieszać. Ryby wyj±ć a na patelnie wrzucić cebulę oraz imbir. Po 30 sekundach wlać sos sojowy i podgrzewać do zgęstnienia. Wówczas dodać paski ryby, wymieszać i doprawić do smaku.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Smażony karp w sosie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł