Śniadanie nad rzeką - wiejska kanapka.
damian Kunicki (wyprawy brzegiem )
2021-05-25
Tym razem coś szybkiego na ząb w terenie w wędkarskim klimacie , mowa tu o śniadaniu nad brzegiem rzeki . Coś pięknego gdy tak zaczynasz dzień nad rzeką , dzień rozpoczęty , kawą , śniadaniem i palącym się ogniskiem w tle budząca się przyroda do życia , a po tym w drogę na rzeczne brzegi w poszukiwaniu naszych drapieżników , jest to klimat nie do opisania , klimat który zna nie jeden wędkarz
Do przygotowania takowego śniadania czyli wiejskiej kanapki w terenie będą nam potrzebne takie składniki jak :-bułki ( ilość w zależności od osób )
-ziemniaki
-rukola
-twarożek wiejski ze szczypiorkiem
-serek topiony naturalny
-boczek
-rzodkiewka
-ogórki kiszone
-pomidor
-cebula czerwona
-cebula biała
-olej do podsmażenia ziemniaków
Przyprawy :
-papryka słodka
-papryka ostra
Sposób przygotowania wiejskiej kanapki nic trudnego :)
Przekrojone bułki podpiekamy , można je podpiekać bezpośrednio w ognisku na żarze bądź na rozłożonej w żarze folii aluminiowej , jak komu wygodniej . W tym samym czasie nasze obrane ziemniaki , kroimy w przysłowiowe talarki i podsmażamy na patelni , możemy je doprawić do smaku papryką słodką bądź ostrą
Następnie zamarynowany boczek takimi przyprawami jak właśnie wspomniana papryka ostra i słodka , rozwieszam na kijku umieszczonym nad ogniskiem i podpiekam nad ogniem , na takiego a"la chipsa . Umytą rzodkiew kroję w krążki i umieszczam ją w miseczce , a zabieram się za krojenie reszty warzyw takich jak cebula czerwona , ogórek kiszony , cebula biała i pomidor
Gdy bułki są już podpieczone , talarki ziemniaczane podsmażone , a boczek gotowy można zabierać się za składanie wiejskiej kanapki . Spód bułki smaruję delikatną warstwą naturalnego serka , na to nakładam talarki ziemniaczane a na nie ląduję warstwa chipsów z boczku , to przykrywam delikatnie rukolą i nakładam dość grubą warstwę wiejskiego twarożka , którą zakrywam krążkami z rzodkiewki , dopełniam resztę bułki chipsami z boczku , i dokładam po plastrze warzyw takich jak cebula czerwona , biała , pomidor , i na koniec ogórek kiszony który ma tonować nasze smaki . Górną część bułki delikatnie smaruję majonezem , i że tak powiem gotowe można delektować się smakiem wiejskiej kanapki nad rzeką , smacznego