Zaloguj się do konta

Sprawianie oraz konserwacja ryb.

Sprawianie oraz konserwacja ryb.
Różne gatunki ryb sprawiane są na różne sposoby.Pierwszym etapem jest usunięcie ze skóry ryby łusek,ewentualnie przeczyszczenie skóry ryby solą,która powoduje że z ryby usówany jest śluz.Ryby różnych gatunków posiadają łuski cykloidalne,ktenoidalne oraz zęby skórne.Przed smażeniem usunięcie łusek jest pierwszym etapem przygotowania ryby przed spożyciem.Większość gatunków skrobiemy używając skrobaczki,którą bez problemu można kupić,ewentualnie możemy posłużyć się ostrym nożem.Gatunków ryb takich jak węgorz czy sum nie skrobiemy.Najłatwiej skrobie się sielawę,do dużej brytwanny wystarczy wrzucić ryby,zalać wodą i chwilę zamieszać ręką , a łuski same wypłyną na powierzchnię i wystarczy zlać wodę,a ryba sama się oskrobie.Przed wędzeniem sielawy, rybę patroszy się nożem o zaokrąglonym ostrzu.Najtrudniej łuski usuwa się z okonia,sandacza lub szczupaka.Najczęściej poławianą płoć patroszy się z łatwością nożem,podobnie jest ze wzdręgą.Lina przed smażeniem wystarczy przetrzeć w soli,co powoduje że z ryby odchodzi śluz.Lina łuska rozpuszcza sie w tłuszczu i jest niewyczuwalna w smaku.Przed skrobaniem lub patroszeniem ryby trzeba uśmiercić, im szybciej jest sprawiona ryba tym mięso jest świeższe oraz smaczniejsze.Większość gatunków ryb wystarczy uśpić w wodzie z dużym dodatkiem soli.Tak postępujemy z dużymi rybami,mniejsze zabijamy przecinając rdzeń kręgowy znajdujący się tuż za głową ryby,można to zrobić ostrym nożem,najczęściej jednak ryby uśmiercamy uderzeniem młotka.Żywych ryb nie powinno się zostawiać samych sobie, żeby zdechły bo mięso traci na wartości.Po oskrobaniu ryby patroszymy używając ostrego noża,po przecięciu jamy brzusznej wnętrzności ryby wyciągamy reką,nie wyrzucamy ikry oraz wątroby,szczególnie dobra do smażenia jest wątroba węgorza.Ikra musi mieć zwartą konstynstencję,taka nadaje się do spożycia.Reszty organów w kuchni nie używamy.Rybę możemy podzielić na dzwonka lub wyfiletować.Do filetowania świetnie nadaje się sandacz oraz szczupak,ryby karpiowate kroimy w dzwonka.Węgorza ,sieję oraz sielawę wędzimy w całości.Mniejsze ryby typu płoć lub okoń, smażymy cale.Jeżeli chodzi o konserwację rybiego mięsa sposobów jest kilka.Najczęściej ryby są mrożone,chociaż można je także zasolić lub uwędzić.Okres ryby zdatnej do spożycia która była wcześniej zamrożona to około 6 miesięcy,ryby wędzone można przechowywać w hermetycznie zamkniętym worku plastikowym około 2 miesięce.Najprostszym sposobem konserwowania ryb jest ich zasolenie.Na spód glinianego garnka wsypujemy niegróbą warstwę soli, a następnie układamy warstwami na przemian ryby i sypiemy sól.Najbardziej nadaje się sól kamienna,która lepiej chłonie wilgoć.Ryby do zasolenia muszą być oskrobane oraz wypatroszone.Termin przydatności ryb do spożycia wynosi pół roku.Garnek z rybami przechowujemy w chłodnym miejscu np.w piwnicy.Ryby zasolone są świetne min.do rybich zup.Kolejnym sposobem przechowywania ryb jest ich wysuszenie.Wyfiletowane kawalki ryb wiesza się w chłodnym ,przewiewnym miejscu i suszy około 10 godzin,ryba musi byc wcześniej posolona.Tak przygotowane ryby można przechowywać około 10 miesięcy,czyli dłużej niż mrożone.Jedyną tej metody wadą jest konsystencja rybiego mięsa, jest mięso bardzo suche.Jednak nadaje się na zupy rybne oraz do bezpośredniego spożycia.Ryby wędzimy używając różnego gatunku drewna.Węgorza wędzimy w dymie z płonących drzewien klonu,sieję oraz sielawę wędzimy w dymie olchy.Wcześniej ryby trzeba nasolić.Są dwie metody jedna to solanka o stężeniu soli, 1kg na 6 litrów wody,w zależności od wielkości ryb, trzymamy je w solance od 3-4,5 godzin.Druga metoda to nacieranie solą poszczególnych ryb,w tym przypadku solimy według własnego uznania.Wędząc ryby nie używamy trocin,a jedynie kawałków drewna.Do dymu wędzarniczego aby ryba była smaczna można dodać liście ziela angielskiego,ale zaledwie 50gramów wrzucanych co pół godziny,ryby wędzimy od 2,5-3,5 godzin , w zależności od ich wielkości.Można także wędzić ryby innych gatunków,ale oczywiście nie będą tak smaczne.Niektóre ryby lepiej smakują smażone niż wędzone.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia