Staropolski piernik z bakaliami


Staropolski piernik z bakaliami

Składniki(16 porcji):
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
1/2 szklanki cukru;
3 kopiaste łyżki naturalnego miodu;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
3 łyżki kakao;
jajko;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
2 szklanki bakali bez orzechów (rodzynki, figi, daktyle, morele, migdały - wcześniej sparzone i obrane z łupinek);
łyżeczka cynamonu;
kilka goździków utłuczonych w mozdzieżu;
1/2 szklanki wody;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;

Sposób przygotowania:
1).W szerokim rondlu rumienimy cukier. Gdy nabierze brązowej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę, stawiamy na ogniu i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż powstanie karmel. Wychładzamy. Chłodne przelewamy do dużego garnka, dodajemy miód, kakao, często mieszając, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia, do zimnej masy dodajemy, siejąc przez sito, mąkę z proszkiem i przyprawy zapachowe, wyrabiamy lekko ciasto.
2).Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczony chłodny tłuszcz i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i lśniące, dodajemy bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie, mieszamy i od razu przekładamy na przygotowaną dużą formę bobową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 150 C (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Upieczony, po wyjęciu z formy, przechowujemy, owinięty w folię w chłodnym miejscu.
3).Podajemy bez innych dodatków, krojąc w plastry jak babkę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Staropolski piernik z bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł