Stek z Tuńczyka z sosem pomidorowym...


Stek z Tuńczyka z sosem pomidorowym...


Składniki;

4 steki z tuńczyka (po 180 g i grubości 2 cm)
1 łyżka oleju rzepakowego
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sos pomidorowy;

¾ szklanki pomidorów, obranych, bez pestek, pokrojonych w kostkę
½ szklanki pokrojonej w kostkę łagodnej cebuli
3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
¼ łyżeczki soli
⅓ szklanki ostrej salsy
3 łyżki świeżego soku z limonki
3 łyżki oliwy dobrej jakości

Przygotowanie sosu pomidorowego;

W średniej miseczce wymieszać pomidory, cebulę, szczypiorek, sól i salsę. Wlać sok z limonki i oliwę.
Wyjąć steki z piekarnika. Polać sosem. Podawać natychmiast.

Przygotowanie;

Piekarnik rozgrzać do 90 stopni. Steki natrzeć z obu stron olejem rzepakowym.
Posypać solą i pieprzem. Ułożyć steki na półmisku albo na czterech talerzach.
Piec przez około 20 minut, aby uzyskać słabo wypieczone mięso.
Można zostawić rybę dłużej.



Smacznego!!!

 


4.8
Oceń
(4 głosów)

 

Stek z Tuńczyka z sosem pomidorowym... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł