Zaloguj się do konta

Stek z Tuńczyka z sosem pomidorowym...

Stek z Tuńczyka z sosem pomidorowym...


Składniki;

4 steki z tuńczyka (po 180 g i grubości 2 cm)
1 łyżka oleju rzepakowego
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sos pomidorowy;

¾ szklanki pomidorów, obranych, bez pestek, pokrojonych w kostkę
½ szklanki pokrojonej w kostkę łagodnej cebuli
3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
¼ łyżeczki soli
⅓ szklanki ostrej salsy
3 łyżki świeżego soku z limonki
3 łyżki oliwy dobrej jakości

Przygotowanie sosu pomidorowego;

W średniej miseczce wymieszać pomidory, cebulę, szczypiorek, sól i salsę. Wlać sok z limonki i oliwę.
Wyjąć steki z piekarnika. Polać sosem. Podawać natychmiast.

Przygotowanie;

Piekarnik rozgrzać do 90 stopni. Steki natrzeć z obu stron olejem rzepakowym.
Posypać solą i pieprzem. Ułożyć steki na półmisku albo na czterech talerzach.
Piec przez około 20 minut, aby uzyskać słabo wypieczone mięso.
Można zostawić rybę dłużej.



Smacznego!!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…

Ryby wędzone

Można wędzić ryby wszystkich gatunków, jeśli mają odpowiednie rozmiar…