
podstawowe składniki potrawy - zdjęcia, foto - 9 zdjęć
STEKI Z ŁOSOSIA W SOSIE KOPERKOWYM (DANIE NA DWIE OSOBY)
Poniższy przepis jest modyfikacją i tańszą wersją przepisu "ŁOSOŚ Z RUSZTU W SOSIE KOPERKOWYM". Nie mniej jednak idea przygotowania potrawy pozostaje ta sama.
Składniki:
- steki z łososia 1 opakowanie ;
- makaron Malma gniazda wstążki ;
- kilka laseczek makaronu spaghetti;
- jedna kiść winogrona;
- brzoskwinie z puszki;
- jedna cytryna do dekoracji;
- oliwa do smażenia;
- sos do ryb (½ szklanki słodkiej śmietany 30%, kostka rosołowa warzywna, dwie łyżki mąki, dwie łyżki majonezu, pęczek koperku; sok z cytryny)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować sos. W tym celu z ½ kostki rosołowej i ½ litra wody przygotować bulion. Do bulionu wrzucić posiekany koperek i lekko go podgotować. Do naczynia ze śmietaną, dodać mąkę i majonez, następnie dolać kilka łyżek gorącego bulionu i dokładnie wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlewać powoli do bulionu stale mieszając. Wycisnąć sok z ½ cytryny, wymieszać i ostudzić. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
2. Ugotować gniazda wstążki al dente.
3. Usmażyć steki z łososia
4. Rozgrzać oliwę na patelni, makaron spaghetti przełamać na pół i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia oleju.
5. Na talerzu układać upieczonego łososia, na górę połówkę brzoskwini i 2-3 winogrona spinając wszystko od góry usmażonym makaronem spaghetti.
6. Obok ryby położyć gniazda ugotowanego makaronu oraz ósemki cytryny.
7. Polać sosem obficie makaron i lekko rybę.
Autor tekstu: Marek Dębicki
![]() | pstrag222 |
---|---|
świetnie się zapowiada ten przepis ja go wypróbuje z pstrągiem zostawiam ***** i pozdrawiam pstrag222 (2011-04-21 19:50) | |