Zaloguj się do konta

Strogonow

Składniki:
80 dag polędwicy wołowej
30 dag pieczarek
2 cebule
200ml śmietany 18%
2 łyżki pasty pomidorowej
3 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
mielona słodka i ostra papryka
sok z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Umytą, oczyszczoną z resztek tłuszczu i błon polędwicę pokrój w poprzek włókien na 2cm plastry, a te na paski szerokosci 1cm. Oprósz mięso pieprzem.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny.
Na dużej głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej mocno masło, uważając by nie zaczęło dymić się i przypalać. Włóż mięso i podsmaż ze wszystkich stron na rumiano. Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem 2-4minuty, aż cebula się zeszkli.
DO podsmażonego z cebula mięsa włóż plasterki pieczarek. Posól i smaż razem przez kolejnych kilka minut, mieszając, dopóki pieczarki nie zmiękną i nie puszczą soku.
Dodaj pastę pomidorową oraz śmietanę rozrobiona z mąką. Dopraw mieloną papryką. Całość dobrze wymieszaj i duś na małym ogniu 10minut. Dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…