Strucla drożdżowa z makiem


Strucla drożdżowa z makiem

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
15 dag cukru;
10 dag masła;
3 jaja;
szklanka mleka;
5 dag drożdży;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
50 dag maku;
20 dag cukru;
5 dag masła;
3 łyżki miodu;
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy;
5 dag rodzynków;
5 dag orzech ów włoskich;
aromat migdałowy;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
gotowa polewa czekoladowa;
2 łyżki zestruganej nożem białej czekolady;

Sposób przygotowania:
1).Drożdże utrzeć z łyżką cukru i zalać ciepłym mlekiem(pół szklanki), rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Dwa jaja ukręcić z cukrem na kogel-mogel, masło roztopić. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w środku zagłębienie i wlać w nie wyrośnięte drożdże, ukręcone jaja i pozostałe mleko. Składniki dokładnie połączyć i dodać roztopione letnie masło. Zagnieść i bardzo dokładnie wyrobić ciasto.
2).Odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć, odcedzić i przekręcić 3-krotnie przez maszynkę, następnie dokładnie utrzeć z cukrem, masłem i miodem. Pod koniec wymieszać z bakaliami i aromatem migdałowym.
3).Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem (z 3 jaja), przykryć równą warstwą masy makowej i ścisłe zwinąć rulon podwijając pod spód brzeg placka i oba końce. Strucle włożyć do wąskiej blachy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia. A potem posmarować rozkłóconym pozostałym żółtkiem i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 C.
4).Przygotować polewę według przepisu umieszczonego na opakowaniu i oblać wystudzoną struclę, wierzch posypać biała czekoladą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego.

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Strucla drożdżowa z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł